Početna Nekategorizirano Dionice na WallStreetu oštro pale

Dionice na WallStreetu oštro pale

566
UDIO

U nervoznom trgovanju u petak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, pri čemu je tehnološki Nasdaq indeks, po prvi puta od početka veljače, zaronio ispod psihološki važne granice od 4.000 bodova.
 
Dow Jones indeks pao je 0,89 posto, na 16.026 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,95 posto, na 1.815 bodova, a Nasdaq indeks 1,34 posto, na 3.999 bodova.
 
Najviše su na udaru prodaja bile biotehnološke dionice, drugi dan zaredom, pa je Nasdaq indeks tog sektora potonuo 2,8 posto. Otkako je krajem veljače dosegnuo rekordnu razinu, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora strmoglavio se oko 21 posto.
 
Pod pritiskom su bile i dionice pojedinih tehnoloških kompanija, koje su posljednjih tjedana snažno rasle.
 
Razočaravajući poslovni rezultati investicijske banke JPMorgana za prvo tromjesečje dali su investitorima razlog i za prodaju dionica banaka. Pritom je cijena JPMorgana potonula 3,7 posto, dok je S&P indeks financijskog sektora pao 1,2 posto.
 
„Današnji pad samo je nastavak onoga što smo gledali cijeloga tjedna. Slabost biotehnoloških dionica dala je razloga investitorima za brigu kamo tržište kreće u kratkome roku, što bi moglo pokrenuti i rasprodaje u svim sektorima“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.
 
Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje pojačan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 7,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,9 milijardi.
 
U cijelom ovom tjednu Dow Jones skliznuo je 2,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,6, a Nasdaq indeks 3,1 posto. To je njihov najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.
 
I na europskim su burzama cijene dionica jučer bile pod pritiskom dobitonosnih prodaja. Londonski FTSE indeks završio je trgovanje u petak s minusom od 1,2 posto, na 6.561 bodu, dok je frankfurtski DAX pao 1,47 posto, na 9.315 bodova, a pariški CAC 1,08 posto, na 4.365 bodova.
 
IZVOR: seebiz.eu