Početna Nekategorizirano Tri načina da otkrijete je li jaje prestaro ili je dobro za...

Tri načina da otkrijete je li jaje prestaro ili je dobro za jelo

454
UDIO
 

Vjerojatno ćete se nekad u životu naći u situaciji da ćete se pitati jesu li jaja koja ste kupili i držali u hladnjaku neko vrijeme dobra za jelo ili nisu.

Evo kako možete saznati:
 
Prva metoda: Test u vodi

Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Razina vode bi trebala biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko tjedan dana), također će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerojatno je staro oko tri tjedna. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo. 

Druga metoda: Test bućkanjem

Približite jaje uho. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerojatno dobro za jelo. 

Treća metoda: Razbijanje jaja

Razbijte jaje na tanjur i promatrajte žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanjak je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

IZVOR:Su.B.|wikihow.com