Početna Nekategorizirano Prva velika investicija u Hrvatsku

Prva velika investicija u Hrvatsku

663
UDIO

Nakon što je tijekom dana novi japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Ide na sastanku s predsjednikom Sabora Josipom Lekom rekao da su japanske tvrtke vrlo zainteresirane za sudjelovanje u projektu termoelektrane Plomin C, saznajemo i tko su ponuđaći.
 
Japanci zainteresirani za Plomic C
 
U HEP-u ne žele otkriti imena ponuđača zbog toga što ponuđači među sobom ne znaju tko im je konkurencija, ali i zbog pravila samog natječaja. No, nagađa se da su ponude dala tri konzorcija – južnokorejski Daewoo sa svojim partnerima, južnokorejski Samsung i talijanski Edison, a kada je riječ o Japancima, vjerojatno je ponudu dao Marubeni u suradnji s francuskim Alstomom. 
 
Bez obzira na to s kojim će se konzorcijem u konačnici potpisati ugovor, ovo će biti najveća dalekoistočna investicija u Hrvatsku u njenoj povijesti. Naime, procjenjuje se da će investicija u Plomin C iznositi imeđu 800 milijuna i milijardu eura. 
 
U HEP-u posebno naglašavaju da je riječ o direktnoj investiciji u Hrvatsku bez ikakvih jamstava države ili HEP-a. 
 
U sljedećih mjesec dana u HEP-u će preliminarno pregledati opsežne ponude konzorcija kako bi utvrdili odgovaraju li uvjetima natječaja i nakon toga će objaviti njihova imena. Potom slijede četiri mjeseca detaljnih analiza ponuda i objava partnera s kojim će se pregovarati o konačnom ugovoru. No, istovremeno neće biti odbačene ponude druga dva konzorcija. 
 
Ako pregovori s odabranim ponuđačem ne urode plodom, krenut će se u razgovore s drugorangiranim. Sve u svemu, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ove godine, a određeni radovi mogli bi početi sljedeće godine i trajati od 4 do 4,5 godine. 
 
HEP će zajedno s izabranim konzorcijem osnovati zajedničku tvrtku koja će upravljati cijelim projektom te će nakon puštanja u rad trećeg bloka njime 20 godina zajednički upravljati. U tu zajedničku tvrtku HEP će uložiti 50 posto equityja. Najvjerojatnije kroz zemljište. 
 
U trećem bloku snage 500 MW godišnje će se proizvoditi od 3,5 do 4 TW sati električne energije. HEP je obavezan polovicu te struje kupiti za svoje potrebe, a ostatak će zajednička tvrtka prodavati na tržištu. “Činjenica da imaju sigurno tržište za 50 posto proizvedene energije sigurno je jedan od važnijih razloga interesa ulagača u ovaj projekt”, smatraju u HEP-u. Po kojoj će cijeni HEP kupovati električnu energiju od ove tvrtke tek se mora dogovoriti. 
 
IZVOR: Jutarnji list|HINA|Danas.hr