Početna Nekategorizirano ECB u negativnom teritoriju

ECB u negativnom teritoriju

521
UDIO

FRANKFURT – Europska središnja banka (ECB) danas je dodatno snizila ključnu kamatnu stopu u eurozoni kako bi potaknula rast i otklonila deflaciju a prvi je puta uvela i negativnu kamatu na depozite banaka kako bi ih potaknula na kreditiranje realnog gospodarstva.
ECB je tako snizio ključnu kamatnu stopu na 0,15 posto, s dosadašnjih 0,25 posto. Kamate na depozite banaka snižene su s nula na minus 0,1 posto, što znači da će komercijalne banke ubuduće morati plaćati da bi im središnja banka čuvala novac.
Središnja monetarna institucija eurozone prva se odlučila na takav potez u skupini četiri vodeće središnje banke u svijetu, koju još čine američka središnja banka Fed, japanska BOJ i britanska Bank of England. Iako je opasnost deflacije u eurozoni ograničena, ECB zabrinjava vrlo slabašan rast gospodarstva i slabo kreditiranje, što bi moglo zakočiti krhki gospodarski oporavak.
Rast gospodarstva eurozone u prvom je tromjesečju iznosio svega 0,2 posto, pokazali su jučer podaci Eurostata. Osobna potrošnja, ulaganja i izvoz redom bilježe slabiji rast u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Inflacija u eurozoni u svibnju se spustila na 0,5 posto, s 0,7 posto u travnju, i osjetno je ispod u ECB-u zacrtanih ‘nešto ispod’ dva posto, podsjeća Reuters. Ako eurozona sklizne u deflaciju, potrošači bi još manje trošili u očekivanju daljnjeg pada cijena. Iz istih razloga kompanije prestaju s investicijama.
Britanska središnja banka BoE na današnjem je redovnom mjesečnom zasjedanju očekivano zadržala ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto. Zadržan je i program kupovina obveznica, u vrijednosti 375 milijardi funta.
 
IZVOR: seebiz.eu
UDIO
Prethodni članakKakva prevara
Sljedeći članakHrvat pokrenuo revoluciju