Početna Nekategorizirano Hrvat pokrenuo revoluciju

Hrvat pokrenuo revoluciju

458
UDIO

Svijet u kojem svaka soba ima hotspot koji vam omogućava bežično punjenje vaših uređaja, je odmah iza ugla , kažu stručnjaci. Ova tehnologija promijenit će način na koji živimo.

 
Kasno jedne noći Soljačića je probudio zvuk njegovog mobitela. U to vrijeme on je bio novak na odjelu fizike na MIT-u. Imao je “ciglu” od mobitela koji je ispuštao glasni i iritirajući “bip” svaki put kad mu je baterija bila pri kraju i kad bi počeo, nije se mogao isključiti. Soljačić se ustao i otišao do kuhinje kako bi ga spojio na kabel za punjenje. 
 
To je bio njegov “eureka” trenutak. Kako bi bilo da u potpunosti eiminiramo kabele? 
 
“Zašto ova stvar ne bi sama vodila brigu o svom punjenju?”, zapitao se Soljačić . 
 
 
“Mobitel je uvijek nekoliko metara dalje od izvora električne energije, ali jednostavno nekako je to previše da bi se premostio ovaj jaz”. 
 
Soljačić je prionuo na rad i izmislio revolucionarni novi oblik bežičnog punjenja. Razvio je prototip, a 2007. osnovao je tvrtku pod nazivom WiTricity koja sada isporučuje riješenja za ambijentalno električno punjenje u domove, automobile i urede. Tehnologija je ovdje i već se koristi. 
 
WiTricity tehnologija sastoji se u osnovi od dvije bakrene zavojnice povezane magnetskim valovima. Jedna od zavojnica priključena je na izvor napajanja stvarajući magnetsko polje, dok druga zavojnica pretvara magnetsko polje u električnu emergiju. Zavojnice mogu slati i primati magnetske valove ako su udaljene oko 2,4 metara, a valovi mogu putovati kroz čvrste objekte kao što su stolovi, barijere i ljudska tijela. 
 
Napajajuća zavojnica može prenijeti energiju na više prijamnih zavojnica, što znači da samo jedan izvor može poslati naboj na više objekata! Ova tehnologija može prevladati čak i svoj doseg od 2,4 metara uz pomoć onoga što Alex Gruzen, direktor tvrtke WiTricity naziva” ulančavanje” (daisy chain), a riječ je o seriji repetitora koji prenose energiju duž serije zavojnica. Ideja je da se vaš telefon započne puniti čim uđete u prostoriju. 
 
WiTricity je ušao na tržište u vrlo povoljnom trenutku. Za tržište bežične energije predviđa se da će narasti na 8,5 milijardi dolara u 2018. godini, prema analitičarima u IHS Technology, a njezinom rastu i popularnosti naročito će pomoći nosive (wearable) tehnologije – sjetite se uređaja kao što su Jawbone i Google Glass – a ništa manje i mobiteli te tablet računala. 
 
“Mi ćemo na kraju živjeti u svijetu u kojem ćemo dobiti pristup napajanju kad god mi to želimo u bilokojoj okolini u našem svakodnevnom životu”, rekao je Ryan Sanderson, analitičar u IHS Techmology. 
 
Soljačić , koji je sada profesor na MIT-u, kaže da je najviše uzbuđen zbog medicinske primjene bežičnog napajanja. Bolesnici sa srčanom pumpom – među poznatim korisnicima ove pume je i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney – imaju električne vodove koji se protežu kroz kožu na izvor električne energije. Proizvođač srčanih pumpi tvrtka Thoratec licencirala je WiTricity tehnologiju kako bi kreirala srčanu pumpu koja se automatski napaja. 
 
WiTricity kaže da je tehnologija spremna za masovno tržište. Ove godine Soljačićeva tvrtka pridružila se organizaciji A4WP koja okuplja divove u proizvodnji elektronike iz različitih industrija, uključujući Canon, Dell, Sony i druge – svi oni punom parom rade na razvoju globalnog standarda za tehnologiju bežičnog punjenja. 
 
IZVOR: Tehnoklik.hr/Time