Početna Nekategorizirano Ministar Lalovac prepoznao “izvanredno stanje”

Ministar Lalovac prepoznao “izvanredno stanje”

466
UDIO

MINISTAR financija Boris Lalovac najavio je novi prijedlog zakona o ograničavanju zateznih kamata na potrošačke kredite na najviše 10,35 posto te na stambene na 8,35 posto.

 
“Kamate, naročito zatezne kamate, veliki su problem za građane i poduzetnike i njihovo obračunavanje nije ujednačeno. One se moraju regulirati i ograničiti zakonom”, izjavio je to u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan’ ministar financija Boris Lalovac.
 
Lalovac je kazao i kako je zbog duga blokirano 59,6 milijardi kuna. Na pravne osobe i obrtnike odnosi se 32,4 milijarde kuna dok na građane otpada 27,1 milijardu kuna. Na to je obračunato 24,2 milijardi zateznih kamata.
 
“Iz ovih brojki se vidi da vjerovnici neće naplatiti ni glavnicu, a kamoli zatezne kamate. Dugovi građana i poduzeća su eksplodirali, radi se o dužničkom ropstvu”, naglasio je Lalovac.
 
“Ovo je izvanredno stanje”
 
Direktor Hrvatske udruge banaka Zlatko Bohaček kazao je kako je ovo krivi način da Vlada zaštiti građane. Kazao je kako zatezna kamata motivira dužnika da dug plati i ona se mora ugovarati.
 
“Nema te matematike i stope rasta koja će građanima omogućiti da vrate enormne zatezne kamate. Ne možemo svi govoriti, u knjigama smo učili – ne dirajte mi tržišnu ekonomiju. Ovo je izvanredno stanje”, poručio je Lalovac na što mu je Bohaček kazao kako “sve ovo dobro zvuči, ali je neizvedivo u praksi”.
 
Bohaček se suprotstavio mišljenju da građani najprije plaćaju glavnicu, a potom kamate.