Početna Nekategorizirano I Hrvatska ima svoje tehnološke adute

I Hrvatska ima svoje tehnološke adute

688
UDIO

Nakon dva automobila (Dok-ing i Rimac Concept One), bicikla, motocikla – na red je došla ugradnja električnih motora i u jahte. Naravno, za to je opet zaslužan Mate Rimac.

Novi projekt, koji bi trebao ugledati svjetlo dana 2015. godine, plod je suradnje tri tvrtke: Elana Power Yachta koji je zadužen za tehnički dio projektiranja buduće jahte, Rimac Automobila koji su zaduženi za pogonski dio, te investitora Cadia Yacht S.A. 
 
 
”Kontaktirali su nas iz Cadia Yachta na osnovi naših prijašnjih radova”, rekao je za Jutarnji list Mate Rimac, osnivač i glavni čovjek tvrtke Rimac Automobili. 
 
Zanimljiva ideja
 
”Mi naravno nismo uopće razmišljali o brodovima, ali njima se učinila zanimljiva naša električna tehnologija koju koristimo u sportskom automobilu i pred nama su postavili izazov da je primijenimo i u nautičkom svijetu. Naša snaga su upravo naši patenti koje imamo na električne motore i baterije i koje smo već primijenili na gradskim automobilima, biciklima, motociklima, raznim testnim stanicama, a eto sada i na brodovima”. 
 
Nova jahta proizvodit će se u Elanovim pogonima u Obrovcu, gdje se već sada izrađuju modeli Elan Power 30, 35, 42, 48 i 52. Poznato je da je Elan prije nekoliko godina imao financijskih teškoća, pa čak i obustavio proizvodnju jahti, no nakon toga im je krenuo. 
 
Potvrda tome je i nagrada European Powerboat of the Year 2014., koju je zasluženo dobio upravo njihov model Elan Power 30.
 
IZVOR: I.La./ Jutarnji list