Početna Nekategorizirano Obilježavanje akcije Oluja

Obilježavanje akcije Oluja

775
UDIO

 
Svečanost proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja počelo je u utorak oko 9.20 sati u Kninu. Na kninsku tvrđavu su stigli predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko. Stigli su i ministri Ante Kotromanović i Predrag Matić. U Knin su došli i predstavnici oporbe, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović. Došli su i brojni ministri iz Vlade, a došla je i bivša premijerka Jadranka Kosor. Zastavu je na kninskoj tvrđavi podignuo Joso Bajan, bivši maloljetni dragovoljac Domovinskog rata iz Kijeva.
U oslobađanje sa 127.000 ljudi: Oluja bila ključna za kraj Rata
Vojno redarstvena akcija Oluja počela je u zoru 4. kolovoza 1995. godine, a bila je, uz Bljesak, ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. Akcijom Oluja hrvatske su snage oslobodile 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Akcija je završila 7. kolovoza, a 5. su hrvatske snage ušle u Knin. Pobunjenim Srbima suprotstavilo se 127.000 ljudi. Hrvatska vojska napala je srpske položaje koji su se prostirali na 630 kilometara dugačkoj bojišnici, najdužoj u Europi od završetka Drugog svjetskog rata. 
Ratni plijen HV-a je bio 4112 komada pješačkog oružja, 159 ručnih bacača, 120 raznih minobacača, 98 topničkih oruđa (kalibra 76-152 mm), 6 višecijevnih lansera raketa 128 mm, 59 protuzrakoplovnih topova, 54 oklopna vozila, 22 inženjerijska stroja, 497 vojnih motornih vozila, 6 zrakoplova lovačko bombarderske avijacije i dr. Ukupni hrvatski vojni gubici u Oluji su bila 174 poginula, 1100 ranjenih vojnika, od čega 572 teže i 528 lakše, tri su zarobljena, 15 je bilo nestalih. S kninske tvrđave srpsku zastavu su skinuli pripadnici 7. gardijske  brigade Puma te su razvili 25 metara dug hrvatski stijeg. 
Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. Iako njome nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu oslobađanjem bihaćkog džepa. Njome se promijenio strateški odnos snaga u cijeloj regiji, u kojoj se Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila. Vjerojatno najvažniji rezultat je zoran poraz koncepta Velike Srbije na tlu Hrvatske i stvaranje uvjeta za svršetak rata u Bosni i Hercegovini.
Proslava u Kninu
Kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu i dan kada je Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tako će biti i ove godine. 
Središnja svečanost obilježavanja 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja započet će budnicom kninskim ulicama, potom slijedi podizanje državne zastave na kninskoj tvrđavi te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95”, gdje će biti održana i središnja proslava. 
 
Nakon toga u programu je mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika gradskim ulicama do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, gdje će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu. Poslijepodne je rezervirano za program “Branitelji za branitelje” u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. 
Na stadionu NK Dinara odigrat će se nogometna utakmicu veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u “Oluji”, protiv Humanih zvijezda Hrvatske. Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Ivo Josipović, a središnjoj će svečanosti također nazočiti i predsjednik Vlade.
 
IZVOR : 24sata.hr