Početna Kaštela Prvi „hrvatski Lindbergh“ iz zračne baze Divulje!

Prvi „hrvatski Lindbergh“ iz zračne baze Divulje!

258
UDIO

Čini se kao da ljudske mogućnosti i stremljenja ne poznaju granice. Naše želje za „brže, više, jače“ već odavno nisu više vezane samo za „prirodno stanište“ čovjeka – kopno, nego također i za more te zračne visine. Priča o letu mitoloških junaka Dedala i Ikara to je htijenje naznačila već u antici, dok se danas ostvaruje vojnim, znanstvenim i komercijalnim letovima u svemir, te nastavlja planovima o budućim svemirskim bazama – mogućim novim „staništima“ čovječanstva…

Charles Augustus Lindbergh (1902.-1974.) i njegov zrakoplov „Spirit of St. Louis“ kojim je taj američki pilot prvi preletio Atlantik bez slijetanja. Njegov podvig nadahnuo je mnoge da pokušaju slične pothvate uključujući M. Jankovića i F. M. Gogalu iz Hrvatske te Ameliu Earhart (1897.-1937.), prvu avijatičarku uopće koja je preletjela Atlantski ocean 1932. godine (rutom Kanada – Sj. Irska)

Poznato je kako su braća Wright 1903. godine letjela punih 12 sekundi prešavši u prvom zrakoplovu (čak) 53 metra, dok je samo četvrt stoljeća kasnije (1927.) američki zrakoplovac Charles Lindbergh prvi preletio Atlantski ocean povezavši New York i Pariz – prešavši 5 836 kilometra za 33 sata i 30 minuta! Braća Wright i Lindbergh su time postali vjesnici novoga doba, koje će potom u hrvatskim okvirima najaviti Slavoljub Penkala – 1910. godine izgradnjom i letom prvog zrakoplova u Hrvatskoj, te dva pilota: Janković i Gogala.

Pogled iz zraka na hidroavion i kaštelansku obalu od Štafilića do Novog 1934. godine – jedan od prvih zračnih snimaka Kaštela (scena iz dugometražnog turističko-dokumentarnog filma „Pod jugoslovenskim nebom“); Hidroavion marke „Fleet“ fotografiran u zračnoj bazi Divulje 1935. godine

Dok je Međimurac Mijo Janković četiri godine nakon Lindbergha – 1931. zrakoplovom prevalio put od Zagreba do daleke Indije, Dalmatinac Frederik Miroslav Gogala je dvije godine prije Jankovića letom svog hidroaviona prvi povezao veći dio istočnojadranske obale – od Boke kotorske na jugoistoku do Sušaka, odnosno Kvarnera, na sjeverozapadu. Zabilježeno je kako se taj povijesni događaj zbio 29. svibnja 1929., dok je tadašnja matična zračna baza prvog hrvatskog zrakoplovnog junaka Gogale bila upravo u Divuljama!

Frederik Miroslav Gogala; Zajedno sa suprugom Lucijom kao „posada“ hidroaviona u bazi Kumbor (Boka kotorska) 1927. godine. Od ukupno 13 hidroavionskih baza Austro-Ugarske jedna se od 1917. nalazila i u Kaštelima (Divulje); Grb rapske obitelji Dominis, iz koje je potjecala baka F. M. Gogale i koja je u Šibeniku posjedovala palaču u kojoj se Gogala rodio

Naime, Frederik Gogala – rođen u Šibeniku 1898. godine, bio je od 1928. upravitelj Pomorsko-zrakoplovne škole u kaštelanskoj zračnoj bazi Divulje, a zapovijedao je i eskadrilom hidroaviona opremljenih torpedima – u to vrijeme najubojitijim oružjem. Tada se (nakon službe u zrakoplovstvu Austro-Ugarske Monarhije i kraja I. svjetskog rata) Gogala priključio novoosnovanoj avijaciji Kraljevine SHS, koja je upravo u Kaštelima, odnosno Divuljama, imala svoju hidroavionsku stanicu. Gogala je tu dočekao i mirovinu 1939., a umro je 1966. godine u rodnom Šibeniku!

Gogalin suvremenik, hrvatski zrakoplovni konstruktor Rudolf Fizir (1891. – 1960.), osim što na zagrebačkom Tehničkom fakultetu osnovao Zavod za zrakoplovstvo te konstruirao osamnaest tipova motornih zrakoplova, hidroaviona i amfibija (od kojih su se neki proizvodili i serijski), bavio se idejom povezivanja svih hrvatskih otoka s kopnom upravo hidroavionima koje je konstruirao!

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.