Početna Kaštela Kakva je obmana „presudila“ djedu i ujaku osnivača Kaštel-Novog!?

Kakva je obmana „presudila“ djedu i ujaku osnivača Kaštel-Novog!?

308
UDIO

Skorašnji Dan zaljubljenih – Valentinovo prilika je da ovu povijesnu crticu posvetimo zanimljivoj priči o nesretnoj sudbini Šimuna Sobote i i njegove izabranice Margarite – trogirskog para čija je ljubav tragično okončana zahvaljujući Rori Andreis, kobnom vršku ovog ljubavnog trokuta. Naime, u Kaštelima susjednom Trogiru također nalazimo priču o ljubavi u nesretnim okolnostima, koja nas, upravo poput daleko poznatije legende o Miljenku i Dobrili, podsjeća da je „ljubav najveća“!

Priča vezana uz sudbinu obitelji Sobota u novije doba je dramski izvedena u sklopu programa Trogirskog kulturnog ljeta. U predstavi koju je režirala Lina Bujas (voditeljica Amaterskog kazališta Trogir) tom su prilikom sudjelovali: I. Svilan, L. Botica, M. Božan, I. Tranfić, S. Kostović, M. Jurić, L. Lozić i D. Ercegović (fotografija s dramske izvedbe legende o Miljenku i Dobrili, održane 10. kolovoza 2007. u Kaštel-Lukšiću – također u režiji L. Bujas)

Tako priča hoće kako je trogirski kapetan Marin Andreis s putovanja u Veneciju jednom prilikom u Trogir doveo lijepu Roru, koja mu je uskoro postala i suprugom. Međutim, za Andreisa je zov morske pučine bio jači od topline obiteljskog doma, dok su Rori kao jedina utjeha ostali njegovi pokloni s dalekih putovanja. Nesretna i napuštena supruga uskoro u trogirskoj katedrali ugleda mladog i pristalog Šimuna, sina gradskog vijećnika Ivana i Katarine Sobote.

Grb obitelji Sobota (de Sobotta) kako ga 1873. donosi F. H. von Rosenfeld u grbovniku „Der Adel des Königreichs Dalmatien“ i suvremena rekonstrukcija grbovnog štita; Grb Petra Cipika, supruga Marije Margarite Sobota (rođ. 1452.) je kvadriran te prva i četvrta četvrtina sadrži znamen obitelji Cipiko, a druga i treća znamen obitelji Sobota

Dok je Marin Andreis plovio morima, Rora je lutala Trogirom u potrazi za mladićem koji je uzburkao njezine osjećaje. Ipak, Šimunovo srce je već pripadalo drugoj djevojci – Margariti, pa nije pokleknuo pred Rorinom žudnjom čak ni kada je ona zapovjedila sluškinji da joj ga dovede. Priča kaže da ga je Rora, kad je mladić došao u gradsku palaču Andreisa, dočekala u ležaljci. Ali, sve je bilo uzalud! Nezadovoljna žena je prvo potaknula priče o njenoj ljubavnoj vezi sa Šimunom, a zatim je i supruga obmanula kako ju je Šimun na očev savjet pokušao zavesti, a potom i napastvovao…

Na grobnici koju je 1469. dala podići Katarina Sobota (lijevo), u trogirskoj crkvi sv. Dominika (desno), sve do danas stoji natpis na latinskom koji u prijevodu na hrvatski jezik glasi: „Svojem suprugu i sinu Ivanu Soboti, preslavnome pravnom savjetniku i izvrsnu govorniku, te Šimunu Soboti, mladiću urešenu svim vrlinama. Prvog su neprijatelji umorili na grozan način, a drugog iz zasjede nemilo ubili. Katarina Sobota, najbjednija među ženama, postavi ovaj spomenik sinu i mužu.

Mladić je u međuvremenu, u strahu za vlastiti život, napustio Trogir, dok je razjareni Marin Andreis okrutno, blizu kućnog praga, ubio njegova oca Ivana Sobotu. Potom je u potrazi za mladićem stigao sve do Venecije, gdje je ubio i samoga Šimuna. Njegova nesretna majka Katarina je potom 1469. godine dala izraditi nadgrobni spomenik kojim je oplakala smrt svoga sina i supruga. Ipak, u ljubavi je više sreće imala Katarinina kći Marija, udana za Petra Cipika. U tom se braku rodio Pavao Antun, osnivač Kaštel-Novog i unuk Koriolana, utemeljitelja Kaštel-Starog.

Osim u samim Kaštelima trag obitelji Sobota nalazimo i u zaleđu Kaštela. Tako je zabilježeno kako je u Primorskom Docu (istoimena općina se 1997. izdvojila iz nekadašnje općine Kaštela) – tj. srednjovjekovnom Suhom Docu ili Suhom Dolu posjede obitelji Stipoš naslijedila upravo Katarina Sobota, a potom su prešli u posjed Petra Cipika, kao supruga Katarinine kćeri i baštinice Marije. Poslije smrti Pavla Antuna Cipika stekla ih je obitelj Lodi (lokva Kosmać u Primorskom Docu i aktualni grb općine Primorski Dolac koji sadrži prikaz smilja s pet cvati – FAME)

 

 

Mate Božić je autor i povjesničar: sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog časopisa „Odraz“ i historiografskog časopisa „Pleter“, kao i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te Hrvatskog filozofskog društva. Koordinator je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ te (ko)autor sveučilišnog udžbenika iz heraldike, niza znanstvenih studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike objavljivanih u zbornicima, magazinima i časopisima te kolumni web-portala, uključujući i Kastela.com