Početna Kaštela Izbaci uljeza: Kaštela, Trogir i baka kralja Karla III.?

Izbaci uljeza: Kaštela, Trogir i baka kralja Karla III.?

800
UDIO

Nedavna smrt Elizabete II. (1952.-2022.) i dugo (ne)očekivano stupanje na prijestolje novog vladara Ujedinjenog Kraljevstva Karla III. (princa Charlesa) iz dinastije Windsor potaklo je opće prisjećanje na poveznice otočke kraljevske kuće s hrvatskim krajevima. Tako je istaknuto da je preminula kraljica Hrvatsku posjetila 1972., njezin pradjed Franz von Teck rođen je u Osijeku davne 1837., dok među njenim izravnim pretcima (otprije trinaest naraštaja) nalazimo i sigetskog junaka Nikolu Šubića Zrinskog.

Isječak novinskog članka s vijestima o posjetu Elizabete II., njenog supruga Filipa i kćeri Ane centru za selekciju konja u Đakovu, potom Zagrebu (20. listopada 1972.) te Puli i Brijunima („Slobodna Dalmacija“, 21. listopada 1972.); Franz von Teck, pradjed Elizabete II., bio je potomak Ane – kćeri Nikole Šubića Zrinskog (Siget, 1566.)

Osim ove „sjeverne“ hrvatske spojnice s Windsorima, postoji i ona „južna“, nešto starija i pikantnija. Naime, kako bilježe rodoslovlja majka Elizabete II. i baka aktualnog kralja Karla – također Elizabeta (rođena u škotskoj obitelji Bowes-Lyon) bila je daleki potomak Edwarda Seymoura. Osim što je bio lord protektor Engleske, Edward je poznat i kao brat Jane Seymour – treće supruge zloglasnog Henrika VIII. Naime, nakon što je dao pogubiti svoju drugu suprugu Anne Boleyn 1536., engleski kralj je oženio Jane, koja mu je rodila zakonitog sina i nasljednika, da bi nedugo potom umrla.

Portret Elizabete Bowes-Lyon, supruge britanskog kralja Jurja VI. kojeg je Elizabeta naslijedila 1952. godine; Jane Seymour, treća supruga engleskog kralja Henrika VIII.; Njezin brat i prvi vojvoda Somerseta Edward (1500.-1552.)

Još prije toga, Henrik VIII. se od svoje prve (preživjele!) supruge Katarine Aragonske želio rastati jer mu sa Španjolkom nije nikako polazilo za rukom dobiti muškog nasljednika. Budući da mu papa nije htio poništiti brak, Henrik se 1534. proglasio poglavarom od Rima odvojene Anglikanske crkve, kojoj je danas na čelu upravo Karlo III. Zanimljiva je, u toj brakorazvodnoj parnici, uloga biskupa Ivana Štafilića, papinskog legata i sina osnivača Kaštel-Štafilića, koji je tada putovao u Englesku i boravio u Londonu.

Grb engleskih Seymoura i heraldičko znakovlje istog roda kao vojvoda Somerseta; Sličan grb trogirske obitelji Kreljutić-Delalle (kako je 1873. predstavljen u grbovniku „Der Adel des Königreichs Dalmatien“ F. H. von Rosenfelda) i suvremena rekonstrukcija grbovnog štita – obitelj je prvi put u trogirskim dokumentima zabilježena potkraj XVI. st. pod imenom Gregliutica (Kreljutić po krilima koja su se nalazila u njezinu grbu), a početkom XVII. st. u talijaniziranom obliku Dell Ale, Delalle. O mogućim vezama Seymoura i Kreljutića pisano je 1937. u nepotpisanom članku “Kako su naši Kreljutići reč. Dall’ Ale mogli postati vojvode od Somerseta”

S druge strane, neki autori su Edwarda i engleske Seymoure iz 16. stoljeća povezivali s trogirskom obitelji Kreljutić-Delalle (Dell Ale). Prema njima, stanoviti brat/nećak Jane Seymour stigao je u Trogir i tu kao alkemičar otvorio ljekarnu, istaknuvši na vratima grb Seymoura s krilima. Po tom grbu bi navodni Seymouri u Trogiru dobili novo prezime Kreljutić (kreljut=krilo), tj. talijanizirano Dell Ale. Međutim, takva tumačenja su do danas ostala neutemeljena.

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.